Zobni kamen, čiščenje in preprečevanje njegovega nastanka

Zobni kamen je mineraliziran bakterijski plak. Mehke zobne obloge ali plak, to so bakterije, ki se nalepijo na površino zoba, sčasoma mineralizirajo, saj se nanje nalagajo minerali iz sline in tekočine, ki jo izloča dlesen itd. Sestavljen je večinoma iz različnih vrst bakterij in nekaj ostalih mikroorganizmov, ki so mineralizirani. Vsebuje tudi snovi iz okolja – prehrane, sline itd.

Poznamo dve vrsti zobnega kamna: tistega nad in tistega pod dlesnijo. Slednji je temnejše barve, ker se bakterije, ki ga sestavljajo, obarvajo temno zaradi bližine dlesni in njenih izločkov.

Sam po sebi zobni kamen ni okužen, saj mikroorganizmi, ki ga sestavljajo, niso več živi. Vendar pa zaradi hrapave površine in poroznosti predstavlja idealno mesto, kamor se lahko bakterije pritrdijo. Zaradi tega je vzrok za stalno draženje in vnetje obzobnih tkiv, ki so v stiku z njim.
Največ zobnega kamna nastane tam, kjer so zobje v stiku s slino: ob izvodilih velikih žlez slinavk. Najpogosteje je to na spodnjih sekalcih na notranji strani – pri jeziku in na lični strani zgornjih kočnikov. Najprej bomo zobni kamen videli kot rumenkasto ali rjavkasto zabarvanje ob dlesni.

Odstranjevanje zobnega kamna
Mehke zobne obloge lahko odstranimo sami s ščetko, kar pa ne velja za zobni kamen. To so namreč trde zobne obloge, ki jih lahko odstrani le zobozdravnik ali drugo strokovno usposobljeno osebje s posebnimi sredstvi. Lahko se uporablja ultrazvočni aparat, v nekaterih primerih pa ročne instrumente.

Kako preprečimo nastanek zobnega kamna
Sami lahko za preprečevanje nastanka zobnega kamna naredimo največ s tem, da redno in pravilno ščetkamo zobe – najmanj dvakrat dnevno – in uporabljamo zobno nitko najmanj enkrat dnevno. Obenem se moramo oglasiti pri zobozdravniku na rednih kontrolah in odstranjevanju zobnega kamna, ki bi kljub vsemu nastal. Ko je zobni kamen enkrat že prisoten, pa ga sami ne moremo odstraniti, zato potrebujemo pomoč strokovnjaka. Zobozdravnik bo tudi znal svetovati, kako pogosto profesionalna čiščenja potrebujemo. To namreč ni enako pogosto pri vsakomur, ampak je odvisno od več dejavnikov.

Deli ta članek