Imate vprašanje?

Za vas smo pripravili nekaj pogosteje zastavljenih vprašanj, ki bi vas utegnila zanimati. Če odgovora ne dobite ali pa želite več informacij, smo vam na voljo tukaj.


- Pri prvem pregledu v zobni ordinaciji se zobozdravnica najprej s pacientom pogovori o njegovih težavah in pričakovanjih.
- Ker je prvi pregled temelj zdravljenja zob in ustne votline, si zanj vzame dovolj časa, tako da lahko odgovori na pacientova vprašanja in pojasni morebitne strahove.
- Po pogovoru sledi pregled ustne votline, obzobnih tkiv in zob ter se na poseben formular označi ugotovitve. Pomemben del je poduk o ustni higieni, kjer vas poduči o pravilnem čiščenju ter negi zob in dlesni, ki ju boste izvajali doma. Na prvi pregled se lahko naročite

Tukaj!

Na koncesijo ne delamo, saj le-ta prinaša visoke norme in zahteva veliko časa za administracijo. Namesto tega imamo na voljo daljše termine za Vas, saj ne izgubljamo nepotrebnega časa z obveznostmi, ki jih le-ta prinaša.
Cenovno to pomeni, da imamo lahko celotne cene storitev primerljive z doplačili na koncesijo drugod. Ker imamo za Vas na voljo več časa, lahko izvajamo kvalitetnejše storitve za ceno doplačila ter se Vam bolj posvetimo.
To pomeni kakovost samoplačniškega zobozdravstva po dostopni ceni.

Ustna higiena, ki jo izvajamo doma, je izjemno pomembna za zdrave zobe in uspeh zdravljenja zob in dlesni. Nič namreč ne pomaga ves trud v zobni ordinaciji, če doma čiščenje zob ni ustrezno.
Priporočljivo je čiščenje zob dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer. Uporabljati moramo mehke zobne ščetke, in sicer s potegi od dlesni proti zobu, torej od rdečega proti belemu.
Vsak zob ščetkamo osem- do desetkrat. Zobna pasta naj bo čimbolj nežna do zob, agresivne zobne paste niso priporočljive. Nujna je uporaba zobne nitke ali interdentalne - medzobne ščetke prav tako dvakrat dnevno, po čiščenju zob. Z zobno ščetko namreč ne dosežemo vseh ploskev zoba, prav tako ne dlesni. Pri uporabi zobne nitke ali medzobne ščetke pazimo, da nismo do dlesni preveč grobi, da je ne poškodujemo.

Krvavitve dlesni se pojavljajo najpogosteje zaradi vnetja, ki je posledica nabiranja zobnega kamna in bakterijskih zobnih oblog - plaka. Če ima nekdo pomanjkljivo ustno higieno in se mu nabira zobni kamen in mehke zobne obloge, je dlesen vneta, zato bo ob dotiku zobne ščetke ali nitke krvavela.
Ob temeljitem, rednem, a ne grobem čiščenju po nekaj tednih pri vnetju dlesni krvavitev preneha.
Če je krvavitev dlesni prisotna dlje časa, to lahko pomeni, da je vnetje že bolj napredovalo. Žleb med zobom in dlesnijo se poglablja, govorimo o obzobnem žepu. Pride tudi do umikanja dlesni. V takem primeru govorimo o parodontalni bolezni in smo v nevarnosti za izgubo zob. V obeh primerih je priporočljiv obisk zobozdravnika, ki bo s pomočjo ustnega higienika poskrbel za odstranitev zobnega kamna in mehkih zobnih oblog, pacienta pa podučil o tehnikah čiščenja zob.

Navodila po puljenju zoba so pomembna, da se izognemo nepotrebnim zapletom in zobobolu po puljenju zoba.
Po posegu, ko je zobozdravnik zob izpulil, rano pa oskrbel s tamponom, moramo stiskati tampon v ustih najmanj pol ure, še bolje pa več. V kolikor bi se po puljenju pojavila krvavitev, ponovno ugriznemo na sterilen tampon preko rane in stiskamo zobe skupaj najmanj pol ure.
-Rano, ki je ostala po puljenju zoba, pustimo pri miru in vanjo ne drezamo.
-Čiščenje zob po puljenju poteka kot ponavadi, vendar se rani izognemo.
-Priporočljiva je hladna in mehka hrana ter pijača ( nič vročega ), v kolikor zdravje to dopušča, si privoščimo kakšen sladoled.
-Kajenju in alkoholnim pijačam se izognemo.
-Na lice na strani, kjer je bil zob izpuljen, damo hladne obkladke.
-V kolikor se po puljenju zoba pojavijo bolečine, lahko vzamemo analgetik, vendar ne na bazi acetilsalicilne kisline ( ne aspirin ). Ust ne izpiramo z ničemer, ne uporabljamo nobenih doma narejenih raztopin in ustnih vod, dokler ni rana zaceljena.
-V kolikor se pojavi nepredvidena močna bolečina več kot tri dni po puljenju zoba, povišana telesna temperatura, zapora ust, huda oteklina ali krvavitve, se oglasimo na kontroli pri zobozdravniku.

Za vstavitev zobnih vsadkov morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:
-Zdrave dlesni: odsotnost vnetja dlesni je nujen pogoj za uspešnost zobnih vsadkov, saj periimplantitis (vnetje čeljustne kosti okoli vsadkov) povzročajo podobne bakterije kot pa parodontalno bolezen.
-Sanirano zobovje: odsotnost bolezenskih procesov na zobnih in obzobnih tkivih morebitnih preostalih zob v ustih oziroma morajo biti zobje ustrezno pozdravljeni, oskrbljeni z zalivkami.
-Dovolj čeljustne kosti: zadostna višina in gostota čeljustne kosti je pomembna, ni pa nujno pogoj- lahko se namreč z različnimi posegi manjkajočo kost tudi doda.
-Dobra ustna higiena: zobni vsadki potrebujejo še posebno pozornost, da bi zagotovili njihovo dolgo življenjsko dobo. Pri zobeh je vezivni pripoj dlesni odpornejši kot pa epitelijski pripoj pri zobnih implantatih, ki je nežnejši in tako bolj dovzeten za vdor bakterij.

Pri implantatih moramo biti še posebej pozorni na dobro ustno higieno. Prav tako kot tudi pri naravnem zobu so tkiva okoli implantata dovzetna za bakterijska vnetja, zato lahko ob slabi higieni in izpolnjenih pogojih za vnetje prav tako kot do izgube zoba pride tudi do izgube implantata.
-Potrebna je uporaba zobne nitke najmanj enkrat dnevno
-Ščetkanje 2x dnevno
-Obiski pri zobozdravnku pa najmanj na pol leta za pregled in čiščenje
Kadilcem priporočamo, naj s kajenjem prenehajo, saj le- to poslabšuje celjenje v ustih, pospešuje razgradnjo čeljustne kosti in tako poslabšuje možnosti za uspešnost implantatov.