Skrb za ustno zdravje otrok

Skrb za zobe se začne že ob izrasti prvega zoba. Otrokom bo najbolj pomagal dober vzgled in pomoč pri čiščenju zob.

Največ se bodo navadili s pozitivnim pristopom:

Zobne ščetke, ki so jim barvno in oblikovno všeč,
Dober okus zobne paste
Umivanje zob skozi igro
Zobe si otroci lahko poskusijo umivati sami, vendar pa potrebujejo pri tem pomoč staršev, lahko si jih umivajo skupaj, le-ti naj tudi preverijo, kako so bili pri tem uspešni. Otrok najmanj do 10. leta sam še nima zadosti ročnih spretnosti za temeljito ščetkanje in potrebuje pri tem našo pomoč. Prav je, da poskuša tudi sam, vendar pa moramo pomagati in mu temeljito očistiti zobe.

Preprečevanje bolezni zob in obzobnih tkiv je najboljša popotnica za vseživljensko zdravje naših najmlajših. Pomemben dejavnik je tudi prehrana. Otroku bomo naredili veliko uslugo, če ga navadimo, da se odžeja z vodo in med obroki uživa čim manj sladkarij.

Seveda ne gre zanemariti pomena pregledov pri zobozdravniku: in sicer po izrasti prvega zoba, nato pa na pol leta. Pomembno je, da se nadaljuje s pomočjo pri negi zob tudi, ko otrok malo zraste. Zobe čistimo v smeri od dlesni proti zobem, mehka zobna ščetka naj bo pod kotom 45° med zobom in dlesnijo.

Ščetkamo zjutraj in zvečer. Zobna ščetka naj ima dovolj majhno glavo, da dosežemo tudi zadnje zobe. Čiščenje medzobnih prostorov se priporoča po 12.letu. Seveda ni odveč povedati, da bodo tudi tu potrebovali pomoč staršev.

Uporabimo za grahovo zrno zobne paste s fluoridi, ki mora biti primerna otrokovi starosti. Koncentracije fluoridov v zobnih pastah so namreč za različne starostne skupine različne. Tako ne bo nevarnosti za njegovo zdravje, tudi če pasto pogoltne.

Kljub temu, da je v razvoju otroka pogosto, da v določenem obdobju ne pusti umivati zob, pa bodimo vztrajni in ne odnehajmo. Skozi igro, vztrajno in potrpežljivo prigovarjanje bomo marsikdaj lažje skupaj dosegli čiste zobe.

Ne pozabimo!
Ponavadi okoli 6.leta starosti,še pred izpadom mlečnih zob izraste prvi stalni zob. To je prvi stalni kočnik ali šestica. Potebuje našo posebno pozornost pri čiščenju. Nahaja se za zadnjim mlečnim zobom, mlečno petico, in ga je potrebno ščetkati že takoj, ko začne izraščati.
Z dobro ustno higieno vsak dan, med delavniki in med počitnicami, na dopustu in doma bomo naredili nekaj dobrega zase in za otroke. Skrb za ustno zdravje naj postane rutina tudi med počitnicami, skupaj z rednimi pregledi pri zobozdravniku pa bomo imeli manj težav z zobmi in obzobnimi tkivi.

Deli ta članek