Kaj je in kaj lahko sami naredimo za preprečitev ustnega zadaha?

Ustni zadah ali halitoza je težava, s katero se je prav gotovo soočil že marsikdo. Pojavnost po svetu naj bi bila tudi do 50 %. Vendar pa se kljub temu malokdo zaveda, da je več kot 90 % vzrokov za slab ustni zadah prav v ustni votlini, le redkeje je vzrok za to v drugih organskih sistemih.

Kako ustno zdravje vpliva na zadah?
Hrana, ki jo zaužijemo, se začne prebavljati prav v ustni votlini. Ker so v ustih bakterije že naravno prisotne, imajo le-te zaradi ostankov hrane možnost za razrast v medzobnih prostorih, ob dlesni in na hrbtišču jezika. Ob slabi ustni higieni se tako njihovo število poveča, poveča se tudi število tistih bakterij, ki so povzročitelji bolezenskih procesov. Takšne vrste bakterij nameč začno sproščati tudi toksine, ki dražijo obzobna tkiva. Zato lahko ob neukrepanju pride do nastanka parodontalne bolezni in torej obzobnih žepov, ki so še dodaten rezervoar bakterij. Omenjene bakterije namreč sproščajo hlapljive žveplove spojine, ki imajo neprijeten vonj. To pa je eden od pomembnejših vzrokov za slab zadah. Tudi zobna gniloba ali karies, ki je prav tako leglo bakterij, povzroča ustni zadah. V kolikor imamo v ustih protetične izdelke (proteze so pogosto iz poroznih materialov), je tudi to retencijsko mesto za bakterije, zato jih je potrebno pravilno in redno čistiti. Pri posameznikih, ki imajo težave s suhimi usti - pomanjkanje sline - je ustni zadah pogosteje prisoten.

Kaj lahko sami storimo za preprečevanje zadaha?
Prakticirajmo dobro ustno higieno - pravilno in redno ščetkanje zob dvakrat dnevno z zobno pasto s fluoridi. Prav tako se priporoča ščetkanje jezika, kjer je dobrodošlo tudi strgalo za jezik. Zobno ščetko menjavajmo najmanj na 2 - 3 mesece, oziroma lahko tudi pogosteje, v kolikor nam zob ne očisti več dobro, priporočljivo pa jo je zamenjati tudi po bolezni.

Ne pozabimo na medzobne prostore, ki jih dnevno čistimo z zobno nitko ali medzobno ščetko. Kot dopolnilo je dobrodošla tudi ustna voda, vendar naj bo osnova mehansko čiščenje zob in medzobnih prostorov.

Priporočljivo je pitje zadostne količine vode, tako bodo tudi težave s suhimi usti manj izražene, v kolikor jih imamo. Redno obiskujmo zobozdravnika za čiščenje zobnega kamna in kontrole, in sicer najmanj dvakrat letno. Tako bo možno zgodnje odkrivanje parodontalne bolezni, zobnega kariesa in drugih bolezenskih procesov v ustni votlini, ki bi lahko povzročali ustni zadah.

Ne čakajte, storite prvi korak zdaj.
V kolikor omenjene težave že imamo, pa jih je potrebno čimprej zdraviti. Ne samo, da bomo na ta način preprečili napredovanje bolezni, ampak bo to med drugim vplivalo na izboljšanje težav z ustnim zadahom. Prav tako bomo z rednimi pregledi izključili ostale sistemske bolezni, ki bi lahko še dodatno prispevale k zadahu.

V kolikor se soočate z ustnim zadahom in bi radi temu naredili konec, vas vabimo, da kliknete tukaj.

Deli ta članek