V boj s strahom pred zobozdravniki

Strah pred zobozdravnikom je pri pacientih kar pogost, ravno zaradi tega tudi velikokrat odlašajo s pregledom ali celo trpijo ob nepotrebnih bolečinah. "Prav zaradi strahu pogosto pridejo prepozno, zato je zdravljenje dolgotrajnejše in včasih tudi bolj boleče," pravi Anja Siegl, dr. dent med. Kot zanimivost je poudarila da kar petina pacientov ravno zaradi strahu pride prepozno in šele takrat, ko nastanejo resne težave.

Čakajo, dokler ne postane nevzdržno...

Predpogoj za lepe in zdrave zobe so tudi redni preventivni pregledi. Večina največkrat greši ravno pri tem, saj čaka, da se pojavijo hujši zapleti. Seveda nikomur ni všeč biti na zobozdravniškem stolu z odprtimi usti na milost in nemilost prepuščen zobozdravniku, vendar večina ljudi strah in neugodje premaga in zobno ordinacijo redno obiskuje.

Ste morda vedeli, da ima strah pred zobozdravnikom več žensk kot moških, več mlajših kot starejših.

Postavite si svoj cilj: obiskal bom zobozdravnika

Pogosto so razlog za strah slabe izkušnje v preteklosti. Strah se tako najverjetneje razvije že pri otrocih, nanj pa lahko vplivajo tudi starši. Če se že sami bojijo zobozdravnika, otroci to nezavedno posnemajo in ta strah prevzamejo. Otrok, ki ga v zobno ordinacijo spremlja starš, ki se tudi sam boji posegov, bo občutil več bolečin, kot če starši ne bi imeli tega vpliva, opaža dr. dent. med. Anja Siegl. Prepričana je, da morajo biti starši tudi v teh primerih vzor svojim otrokom.
Opaža pa tudi, da na slabe izkušnje največkrat vpliva tudi odnos zobozdravnika do pacienta. Če je odnos neoseben, zobozdravnik pa se za pacientove težave in bolečino ne zmeni, je strah še večji, tudi če zdravljenje samo bolečin ne povzroča.
Po njenih izkušnjah se strah pri pacientih lahko uspešno zmanjša, pomembno je, da se zobozdravnik svojim pacientom dovolj posveti. Če se zobozdravnik za pacienta zavzame in si zanj vzame dovolj časa, se posveti njegovemu doživljanju in si prizadeva za brezbolečinsko delo, se strah hitro nevtralizira. Seveda je za delo s pacienti s strahom treba imeti potrpljenje, vendar se to obrestuje, saj lahko pacient takemu zobozdravniku zaupa, kar je ključno za dobro sodelovanje.

Hitro v premagovanje strahu pred zobozdravnikom!

Anja Siegl zato vsem, ki se spopadajo s strahom pred zobozdravniki, svetuje, naj poiščejo zobozdravnika, s katerim bodo lahko dolgoročno zgradili zaupljiv odnos. Pomembno je, da pacient zaupa zobozdravniku svoje strahove in da z njim dobro sodeluje. Tako je zadovoljstvo obojestransko, saj pacienti premagajo strah in se v zobno ordinacijo vračajo z nasmehom.

Deli ta članek