Kako prepoznati škrtanje z zobmi in kaj storiti, da ga preprečimo?

Bruksizem ali škrtanje in stiskanje zob je pogosta težava, ki prizadene tako otroke kot odrasle. Lahko se pojavlja ponoči med spanjem, pa tudi podnevi pri težkih naporih, opravilih, ki zahtevajo večjo koncentracijo, pa tudi pri nekaterih fizičnih aktivnostih.

Kako vemo, da ponoči škrtamo ali stiskamo z zobmi?

- zjutraj se pojavljajo bolečine v čeljusti in žvečnih mišicah ali glavobol
- žvečne mišice so lahko otrdele, boleče na otip, lahko se pojavljajo tudi bolečine v čeljustnem sklepu
- zobje imajo lahko zaradi večje obrabe stanjšano sklenino, so občutljivi, lahko tudi majavi, robovi sprednjih zob so lahko odlomljeni

Vzroki bruksizma so lahko tako psihološki kot fizični dejavniki. Pomemben vpliv imajo motnje spanja. V veliki meri je pri odraslih vse to povezano s stresnim načinom življenja. Vendar pa čisto natančen vzrok zaenkrat še ni poznan.

Pri odpravljanju bruksizma je potrebno začeti pri možnih vzrokih. V kolikor je to stres, lahko za to nekaj naredimo tudi sami doma. V čim večji meri se ga trudimo zmanjšati, s tem pa njegove posledice, ki jih ima na organizem.

Če čutimo zaradi škrtanja z zobmi bolečine v čeljustnem sklepu, imamo na razpolago nekaj vaj, s katerimi lahko bolečine preprečimo.

Vaje, s katerimi bomo izboljšali moč:
- palec položimo pod brado, rahlo pritiskamo navzgor in usta počasi odpiramo
- palec položimo pod brado, kazalec iste roke pa v žleb med brado in ustnico, rahlo pritiskamo navzdol in usta počasi zapiramo.

Vaje za raztezanje:
- s konico jezika za zgornjimi zobmi usta počasi odpiramo, dokler gre
- usta počasi odpiramo, poskusimo jih čimbolj odpreti in nato zapreti
- pri zaprtih ustih gibljemo s spodnjo čeljustjo počasi v levo in nato do sredine, nato desno in nazaj.

Omenjenih vaj ne smemo izvajati, če nam povzročajo bolečine, v takšnem primeru se raje posvetujmo z zobozdravnikom ali zdravnikom.

Za preprečitev prekomerne obrabe zob, odlomov in nepravilnosti na ostalih tkivih nam lahko v ordinaciji v sodelovanju z zobotehnikom izdelajo tudi opornico za bruksiste. Ta je izdelana iz posebne umetne mase in je narejena individualno, tako da se popolnoma prilega našim zgornjim in spodnjim zobem. Na ta način med nošenjem ponoči varuje naše zobe in ostala tkiva pred obrabo in njenimi posledicami.

Seveda pa moramo tudi sami, v sodelovanju z zobozdravnikom in po potrebi s specialisti ustreznih strok poskrbeti za odpravo možnih vzrokov za bruksizem. Najbolj učinkovito zdravljenje je namreč odprava vzrokov, kar vključuje spremembo načina življenja v kombinaciji z opornico.

V kolikor imate še kakšno vprašanje ali celo opažate, da vi ali vaši bližnji škrtate z zobmi, nas lahko z veseljem kontaktirate tukaj ali pa nam vaše vprašanje pošljite na elektronski naslov info@ordinacija.si.

Deli ta članek