Zobne proteze

Nekaj nasvetov za skrb za zobne proteze:

Pri rokovanju je treba podložiti brisačo ali pa umivalnik napolniti z vodo, saj se ob padcu proteza lahko zlomi.
Vedno skrbimo, da se proteza ne izsuši - mora biti v vlažnem okolju. Delne proteze s kovinskimi elementi imejmo zavite v moker papir in v škatli/ vrečki (zaradi nabiranja vodnega kamna), ko niso v ustih, totalne lahko tudi v vodi.
Nikoli jih ne dajemo v vročo vodo, da ne spremenijo oblike, po potrebi pa jih damo v raztopino za čiščenje.
Ščetkanje protez dnevno bo odstranilo ostanke hrane in zobne obloge, preprečilo bo tudi njihovo zabarvanje. Tako bo profesionalno čiščenje protez potrebno redkeje.
Kljub temu, da nosite proteze, je potrebno čiščenje brezzobega dela čeljusti, jezika in neba z mehko scetko pred vstavitvijo protez. To pospeši krvni obtok in odstrani obloge.

Sčasoma bo morda protezo potrebno podložiti ali jo popraviti zaradi obrabe, izgube zob itd. S starostjo se oblika čeljusti spreminja. Zato proteza lahko postane nestabilna, kar otežuje žvečenje in draži dlesen.

Zaradi tega je potrebno:

-Obiskati zobozdravnika najmanj enkrat letno za pregled
-V kolikor se zgodi kakšna nezgoda, npr. prelom proteze, odkrušenje itd,. ali pa ni več stabilna, je ne poskušajte popraviti sami, saj lahko naredite nepopravljivo škodo.

Nadomeščanje manjkajočih zob izboljša izgled in polepša nasmeh. Brez podpore proteze v brezzobih čeljustih se obrazne mišice in tkiva povesijo, oseba tako izgleda starejša. Poleg tega proteza pomaga pri jedi in govoru. Marsikdo se šele ob izgubi zob zave pomena ohranjanja naravnih zob in preventive.

Deli ta članek