S čim se soočamo na poti do novih prevlek, mostičkov ali zobnih protez?

Kaj zobna protetika sploh pomeni?
Zobna protetika je veja zobozdravstva, ki se ukvarja z diagnostiko, načrtovanjem, rehabilitacijo in vzdrževanjem funkcije, udobja, izgleda in zdravja ustne votline pri pacientih, ki imajo manjkajoče zobe ali zobe, ki so v ustih prisotni, ampak jim manjka večji del zobnega tkiva.
Faze izdelave se pri različnih protetičnih izdelkih razlikujejo. Mnogokrat sodeluje pri pripravi več različnih specialistov različnih zobozdravstvenih strok.

Najprej je potrebno skrbno načrtovanje
Izdelavi vseh protetičnih izdelkov je skupno to, da jih je potrebno načrtovati in izdelovati na zobnih in obzobnih tkivih, ki so zdrava. To pomeni, da so pozdravljeni in zaustavljeni vsi bolezenski procesi v ustni votlini. Šele tako bomo namreč lahko izdelali zobne nadomestke, ki bodo trajni in bodo uporabniku lahko dobro služili. Najprej je, tako kot pri vsakem drugem posegu, potrebno načrtovati, katere protetične izdelke pacient glede na svoje stanje potrebuje in kakšne so njegove želje. Lahko se namreč odločamo med:

• Mostički in prevlekami na zobeh ali zobnih vsadkih-implantatih

• Snemljivimi delnimi protezami, ko je v ustih še prisoten kakšen zob ali zobni vsadek

• Totalnimi protezami v brezzobih čeljustih

Za lažje načrtovanje se naredi nove rentgenske posnetke.

Kaj je še pomembno pred samo izvedbo?
V kolikor v zadnjem letu ni bila opravljena higienska faza, torej čiščenje trdih in mehkih zobnih oblog, je prej potrebno narediti tudi to. Pogosto moramo pred začetkom izdelave novih demontirati (sneti) dotrajane že obstoječe mostičke ali prevleke, v kolikor smo se skupaj s pacientom odločili, da jih bo potrebno menjati. Za vmesno obdobje se pacienta oskrbi z začasnimi zobnimi nadomestki.
Pozdravi se vnetne procese na obzobnih tkivih, naredi morebitna koreninska zdravljenja zob, sanira se zobe, ki imajo zobno gnilobo. Po morebitnem puljenju zob z brezupno prognozo je potrebno počakati najmanj 6-8 tednov, da se tkiva zacelijo.

Ko so tkiva že pozdravljena, se šele začne izdelava protetičnih izdelkov
Z izdelavo novih protetičnih izdelkov lahko začnemo, ko so tkiva pozdravljena. To seveda zahteva sodelovanje tako pacienta kot tudi zobozdravnika in zobotehnika. Izdelava zahteva več faz, ki se delajo tako v zobni ordinaciji kot tudi v zobotehničnem laboratoriju. Velika prednost je tudi, če lahko pri izdelavi stanje pri pacientu neposredno spremlja tudi zobni tehnik, saj ima tako boljšo predstavo o izgledu zob, obliki obraza, polti in barvi las in ostalih estetskih ter funkcionalnih lastnosti.

Kaj storiti, ko novo protetiko že imamo?
Vsak nov protetični izdelek zahteva čas in tudi potrpljenje pacienta, da se nanj navadi. Tudi čiščenje in skrb za protetične izdelke se razlikuje od čiščenja naravnih zob - najpogosteje je potrebna pri tem še večja pozornost.

Na kaj moramo biti pozorni, ko imamo nove proteze?
Snemljive proteze lahko pogosto zaradi tiščanja med procesom prilagoditve povzročijo v ustni votlini boleče razjede. V takšnih primerih je potreben obisk zobozdravnika, ki na kontrolnem pregledu protezo malo prilagodi. Včasih je potrebno to narediti večkrat, saj se lahko tiščanje pojavlja na različnih mestih. Ključno pa je, da damo tudi tkivom zadosti časa, da se pozdravijo.

Vse to nam da v razmislek dejstvo, da najhitrejša rešitev za pacienta ni nujno vedno tudi najboljša, saj je v postopku izdelave novih zobnih nadomestkov potrebno skrbno načrtovanje, izvedba in kontrole, da lahko dosežemo dobre rezultate. Predvsem pa je pomembna tudi pozorna razlaga zobozdravnika, saj bo lahko tako medsebojno sodelovanje med terapevtom in pacientom najbolj učinkovito.

V kolikor vas zanima več o ponudbi in možnostih za nadomestitev vaših manjkajočih zob, kliknite tukaj ali pa nam vaše vprašanje pošljite na elektronski naslov info@ordinacija.si.

Deli ta članek