Kakšne poškodbe zob poznamo in kako pri njih ukrepati?

Vsakdo od nas se je prav gotovo že srečal s poškodbo zoba pri sebi ali pri svojih znancih. Bodisi je to pri športu, nesreči ali padcu ali pa zaradi ugriza v trd predmet. Zelo pogoste pa so poškodbe tudi pri naših najmlajših, sploh, ko jim stalni zobje šele izrastejo.
Pomembno je poudariti, da je ob vsaki, tudi majhni poškodbi zoba možno, da je poškodba globlja in je lahko prišlo do poškodbe več tkiv ali pa sosednjih zob, kot pa to izgleda na prvi pogled. Zato bo najverjetnege potrebno narediti tudi rentgenski posnetek zoba.

Kakšne poškodbe zob poznamo?
Lahko pride do poškodbe samega zoba in tkiv, ki ga sestavljajo ali pa do poškodbe obešalnega aparata zoba - torej struktur, ki držijo zob na svojem mestu.

Odlom zobne sklenine ali zobovine - dentina
Najpogosteje je mogoče tak odlom popraviti z lepljenjem odlomljenega dela na svoje mesto ali pa z oskrbo zoba z zalivko v barvi zoba, v obsežnejših primerih pa s prevleko. V kolikor je pri odlomu prišlo tudi do poškodbe zobne pulpe, bo morda potrebno zob koreninsko zdraviti. Včasih je poka zoba, še posebej če je zob zaradi različnih dejavnikov oslabljen, tako obsežna, da sega vzdolžno v korenino in v takšnem primeru bo morda potrebno zob ali njegov zalomljen del izpuliti. Vsekakor bo zobozdravnik znal svetovati, kaj je za vas najboljši način zdravljenja.

Razmajanje - luksacija - zoba
V tem primeru je poškodovan obešalni aparat zoba, in sicer dlesen, pozobnica, ki povezuje zob s kostjo, kjer se nahaja, v nekaterih primerih je poškodovana tudi kost. Zob je lahko pomaknjen v kost (izgleda krajši), iz kosti (je podaljšan) ali pa je neobičajno nagnjen. Pogosto je tudi boleč na ugriz. Potrebno je obiskati zobozdravnika, ki ga bo namestil na pravo mesto in po potrebi za nekaj tednov fiksiral z opornico. V nekaterih primerih bo portebno tudi koreninsko zdravljenje. Pri otrocih s stalnimi zobmi v razvoju pa koreninsko zdravljenje morda ne bo potrebno, saj ima zobna pulpa pri njih izjemno sposobnost obnavljanja. Če je prišlo do razmajanja mlečnega zoba, bo zobozdravnik znal svetovati, ali se ga namešča nazaj ali ne.

Izbitje zoba - avulzija
Če je zob izbit, je čas ključnega pomena. Vendar pa se moramo pri otroku prepričati, da gre za stalni zob (mlečnih ne nameščamo nazaj)! Prej, kot ga bomo namestili na svoje mesto, večje bo možnost za preživetje tega zoba. Z njim je potrebno ravnati zelo previdno.
Primemo zob za krono (to je beli del). Če se ga drži umazanija, se ga previdno izpere pod vodo (10 s), izogibamo se dotikanju ali strganju korenine, saj bi tako poškodovali tkivo pozobnice na njeni površini. Ne brišemo ga in ga ne zavijamo v gazo ali papir! Namestimo ga nazaj na mesto, kjer je bil izbit. Poškodovani naj rahlo ugrizne v robček ali gazo in nato takoj k zobozdravniku.
Če ga ne moremo namestiti nazaj, ga shranimo bodisi v mleko, v kozarček, kamor smo zbrali poškodovančevo slino ali pa ga poškodovanec enostavno shrani v svojih ustih (v prostor med zobmi in ustnico).
Pazimo: če gre za otroka, zob raje shranimo v kozarčku z njegovo slino, da zoba slučajno ne bi pogoltnil.
Ne shranjujemo ga v vodi iz pipe!
Potrebno je takoj obiskati zobozdravnika, ki bo zob namestil nazaj in pacienta oskrbel tudi z opornico za stabilizacijo takega zoba. Odvisno od starosti pacienta ga bo morda potrebno endodontsko zdraviti.
Če je prišlo do izbitja mlečnega zoba, ga ne nameščamo nazaj! Tako bi namreč lahko poškodovali zametek stalnega zoba, ki ga bo nasledil in se še razvija v kosti pod njim.

Vsekakor je znanje o poškodbah zob pomembno za vsakdanjo rabo tako pri odraslih kot pri otrocih. V kolikor pa imate še kakšno vprašanje, pa nas lahko z veseljem kontaktirate tukaj ali pa nam vaše vprašanje pošljite na elektronski naslov info@ordinacija.si.

Deli ta članek