Počitniški nasveti za ustno zdravje

Zdravje ustne votline in zob je izjemno pomembno, saj se prebavna pot začne že v ustih. Ustno zdravje je namreč temeljni del splošnega zdravja. Seveda so ključni redni pregledi pri zobozdravniku, vendar pa zelo veliko za ustno zdravje lahko storimo že vsak dan sami.

Predstavljam vam nekaj nasvetov za skrb za zobe in obzobna tkiva, ki so aktualni v času, ko se odpravljamo na dopust. Kljub bolj sproščenemu, počitniškemu razploženju si namreč ne moremo vzeti oddiha od temeljite ustne higiene. Marsikdo ima namreč takrat več težav z dlesnimi in zobmi zaradi bolj površne higiene.

Ko smo stran od doma, smo stran od vsakodnevnega reda in rutine. Ne glede na to, ali smo zdoma en konec tedna ali več mesecev, posvečajmo pozornost negi zob in obzobnih tkiv. Prav tako kot doma upoštevajmo naslednja priporočila:

Zobe umivajmo najmanj dvakrat na dan po dve minuti
Uporabljajmo mehko zobno ščetko in zobno pasto s fluoridi
Ščetko držimo pod kotom 45° (med zobom in dlesnijo) in ščetkamo v smeri od dlesni proti zobu
Uporabljajmo zobno nitko ali medzobne ščetke, odvisno od oblike medzobnih prostorov
Z zobno ščetko namreč očistimo samo sprednjo, zadnjo in grizno ploskev naših zob, zato je za zdravje dlesni in preprečevanje zobne gnilobe nujno uporabljati tudi zobno nitko oziroma medzobne ščetke. Tako bomo imeli očiščene tudi stranske zobne ploskve, dlesen med zobmi pa bo zdrava.

Deli ta članek