Kako bo možnost za rešitev zoba še večja?

Zdravljenje koreninskih kanalov (endodontsko zdravljenje zoba) potrebujemo, ko pride do okužbe pulpine votline. To je prostor v zobu, ki vsebuje zobni živec in krvne žile. Najpogostejši vzrok za vnetje je bakterijska okužba zaradi zobne gnilobe - kariesa. Ker živci in žile vstopajo v zob skozi zelo majhno odprtino na koncu korenine, pride zaradi okužbe do vnetja in otekanja zobne pulpe, ki lahko zaradi povečanega pretoka krvi in posledičnega pritiska v končni fazi odmre.

Vsi ti procesi pogosto povzročajo hud zobobol, če niso zdravljeni, pa tudi izgubo zoba. Takšen zob je potrebno, če ga želimo ohraniti v ustih, endodontsko zdraviti. To pomeni, da se iz pulpine votline (kjer so bili prej živci in žile), odstrani vse okuženo tkivo, nastali prostor se očisti z dezinfekcijsko raztopino in tesno zapre, da preprečimo ponovni vstop bakterij. Odstraniti je potrebno vse bakterije in obolelo tkivo (žile, živce) ter tudi del trdega zobnega tkiva, ki vsebuje bakterije. Možnost, da pride do ponovne okužbe koreninskih kanalov, sicer vedno obstaja, v kolikor pa koreninskega kanala ni bilo mogoče optimalno očistiti ali pa zob ni bil dobro zaprt s plombo ali prevleko, je možnost, da se tak zob ponovno okuži, večja.

Klasična metoda za zdravljenje zobnih korenin je ročno širjenje in čiščenje koreninskih kanalov z majhnimi jeklenimi pilicami, ki jih zobozdravnik ročno premika po kanalu v zobni korenini.

Druga, sodobnejša alternativa je širjenje in čiščenje tega prostora z vrtečimi se nikelj - titanovimi pilicami. Le-te so bolj elastične in bolje sledijo poteku koreninskega kanala kot klasične, jeklene. Tako ni potrebno ročno čistiti prostora znotraj zobnih korenin, lažje pa je očistiti tudi močno ukrivljene koreninske kanale. Tega s klasičnimi instrumenti mnogokrat ni mogoče tako učinkovito izvesti.

Postopek je za pacienta prijetnejši, sam poseg pa je manj zamuden. Učinkoviteje odstrani z bakterijami okuženo zobno tkivo. Poseg je lahko na ta način ob ugodnih pogojih še enkrat hitreje končan kot pa z ročnimi instrumenti. Prav tako je s kombinacijo ostalih sodobnih metod za odstranitev bakterij iz koreninskega kanala mnogokrat potrebnih tudi manj obiskov za zdravljenje zoba. Tudi zadovoljstvo pacientov je tako večje, saj je poseg zanje manj neprijeten in hitreje končan.

Tudi v naši ordinaciji uporabljamo omenjene metode. Za več informacij o naši ponudbi kliknite tukaj.

Deli ta članek