Kakšni so postopki in kaj lahko pričakujemo od beljenja?

V predhodnem članku smo vam odgovorili na prva štiri vprašanja, ki se vam lahko porajajo o beljenju zob, tu pa je razloženo malo več o samem postopku in njegovem poteku, o tem, katera zabarvanja je možno odstraniti itd.

Ali lahko vsa zabarvanja na zobeh odstranimo z beljenjem?
Madeži na zobeh so lahko intrinzični (notranji) ali ekstrinzični (zunanji). Notranje zabarvanje je lahko posledica dejavnikov med razvojem zoba, na primer prevelike količine fluoridov, jemanja tetraciklinskih antibiotikov (mati med nosečnostjo ali otrok do 8. leta starosti), vzrok potemnitve zoba pa je lahko tudi poškodba. Z zunanjim beljenjem smo uspešnejši pri tistih madežih, ki so bolj na površini, pri madežih globlje znotraj pa moramo uporabiti še katere izmed dopolnilnih postopkov oziroma pri beljenju posameznega avitalnega zoba druge metode. Pred posegom mora biti vsekakor očiščen zobni kamen, da bo beljenje uspešno, saj tako odstranimo trde in mehke zobne obloge, ki bi motile sam proces.

Kako poteka poseg, če se odločimo za beljenje v ordinaciji?
Najprej se očisti zobni kamen in morebitne zobne obloge. Zobe fotografiramo, zaščitimo dlesen in nanesemo belilni gel, ki je po navadi na osnovi vodikovega peroksida.  Najpogosteje se za beljenje v ordinaciji uporablja 35% vodikov peroksid ali močnejši. Nekatere gele se dodatno aktivira z laserjem ali z lučjo s svetlobo posebnih valovnih dolžin.. Gel odstranimo in po potrebi postopek ponovimo. Poseg traja do 90 minut. Pričakujemo lahko zmerno občutljivost zob. Lahko se pojavi tudi draženje dlesni, zato je vsekakor potrebno, da beljenje izvaja usposobljena oseba. Po beljenju se moramo glede na priporočila zobozdravnika vsaj nekaj dni izogibati obarvani hrani in pijači (rdeče vino, kava, čaj...).

Kaj lahko pričakujemo, če se odločimo za beljenje doma?
Zobozdravnik nam naredi odtise čeljusti, po katerih se nato izdela posebna šablona za vsako čeljust. V tisto vsak dan po priporočilu zobozdravnika nanesemo belilni gel (ki ima manjšo koncentracijo aktivne učinkovine, lahko je to tudi druga učinkovina, in sicer karbamid peroksid) za nekaj ur dnevno. Pred tem je potrebno zobe očistiti s ščetko in nitko. Zobne obloge namreč zaradi zavirajo učinek beljenja. Šablono z gelom namestimo na čimbolj suhe zobe. Tedensko je potrebno kontrolirati napredek, po navadi tudi s fotografijami.  Rezultat bomo po navadi dosegli po 2-3 tednih, odvisno od učinkovine in priporočil zobozdravnika.

Zapomnimo si: vedno izvajajmo beljenje zob pod nadzorom zobozdravnika. Razna sredstva, ki jih dobimo na prodajnih policah, niso nujno učinkovita in si lahko z njimi tudi škodujemo ali pa celo dosežemo slabši rezultat.

V kolikor imate še kakšno vprašanje glede beljenja zob ali pa vas zanima, če ste za to primeren kandidat, nas lahko z veseljem kontaktirate tukaj ali pa nam vaše vprašanje pošljite na elektronski naslov info@ordinacija.si.

Deli ta članek