Kaj moram vedeti, preden se odločim za beljenje zob ?

Beljenje zob je poseg, s katerim posvetlimo barvo naravnih zob, odstranimo zabarvanja itd. Povpraševanje po tem je zaradi estetskih zahtev čedalje večje, zato vam želimo to temo razjasniti. Zobe lahko posvetlimo v ordinaciji v enem ali več obiskov ali pa nam zobozdravnik izdela set za domače beljenje, ki ga izvajamo daljše časovno obdobje.

Ali bo enkraten poseg dovolj za trajno bolj bele zobe?
Ne. Če želimo svetlejšo barvo zob obdržati, moramo postopek ponavljati, po navadi v roku 6 do 12 mesecev do leta in pol. Odvisno je tudi od našega načina življenja, kajenja, pitja kave, čaja ali rdečega vina, prehrane itd. Če močno kadimo, zobje lahko ponovno porumenijo že v mesecu dni.

Dlesni imam umaknjene, zobje pa so tam bolj rumenkasti. Ali se to da pobeliti?
V kolikor je prisoten umik dlesni, in je razgaljena že površina korenine, ki je rumenkasta, z beljenjem tu ne bomo dosegli učinka. Nasprotno, to področje lahko postane še občutljivejše, zato beljenje tam ni mogoče.

V vidnem sektorju zob imam plombe, ter prevleke, ali bo učinek beljenja viden tudi na njih?
Pred beljenjem mora biti popravljen zobni karies, zobje sanirani. Če imamo v vidnem sektorju plombe, jih bomo po beljenju najverjetneje morali zamenjati zaradi svetlejše barve zob. Na prevleke ali luske pa sredstvo za beljenje ne učinkuje, zato le-teh z beljenjem zob ne moremo pobeliti.

Zakaj so moji zobje bolj rumeni, kot pa to opazim pri drugih?
Rumenkasta barva zob je odvisna od debeline in prosojnosti sklenine. Če je sklenina prosojnejša (ali tanjša), se rumena barva zobovine bolj vidi skoznjo. Tako so zobje bolj rumenkasti.  Pri posameznikih s strukturo sklenine, ki je manj prosojna in torej prepušča manj svetlobe, so zobje po navadi bolj beli. Z beljenjem spremenimo strukturo sklenine na način, da prepušča manj svetlobe in dobimo svetlejšo barvo zob.


V kolikor imate še kakšno vprašanje glede beljenja zob ali pa vas zanima, če ste za to primeren kandidat, nas lahko z veseljem kontaktirate tukaj ali pa nam vaše vprašanje pošljite na elektronski naslov info@ordinacija.si.

Deli ta članek